Ця адреса ел. пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Яваскрипт.

Авторизація






Забули пароль?
Ще не зареєстровані? Реєстрація

Дім над кручею | Надрукувати |
Зміст
Дім над кручею
Сторінка 2
Сторінка 3
Сторінка 4
Сторінка 5
Сторінка 6
Сторінка 7
Сторінка 8
Сторінка 9
Сторінка 10
Сторінка 11
Сторінка 12
Сторінка 13
Сторінка 14
Сторінка 15
Сторінка 16
Сторінка 17
Сторінка 18
Сторінка 19
Сторінка 20
Сторінка 21
Сторінка 22
Сторінка 23
Сторінка 24
Сторінка 25
Сторінка 26
Сторінка 27
Сторінка 28
Сторінка 29
Сторінка 30
Сторінка 31
Сторінка 32
Сторінка 33
Сторінка 34
Сторінка 35
Сторінка 36
Сторінка 37
Сторінка 38
Сторінка 39
Сторінка 40
Сторінка 41
Сторінка 42
Сторінка 43
Сторінка 44
Сторінка 45
Сторінка 46
Сторінка 47
Сторінка 48
Сторінка 49
Сторінка 50
Сторінка 51

МОЄ ІМ’Я

 
Ніколи в ЖИТТІ — ні перед тим, ні після того — не користався я такою повагою, як навесні і влітку 1942 року. І ніколи не важила так мало моя особистість.

На цементі тюремної долівки і за столом інститутської авдиторії я мав те місце, яке сам завойовував.

За екзаменаційним столом, на лаві підсудних чи в нічній вуличній бійці — взагалі в яких би прикрих, трагічних або трагікомічних обставинах я не опинявся — вирішували справу мої знання, моя поведінка, мій спосіб реагувати — часом тільки один розрахований жест, промовистий погляд, влучно кинуте слово.

А якщо навіть не це, а втручання когось із моїх друзів приносило бажану розв’язку, то хіба вміння знаходити вірних — на життя і на смерть, відданих друзів не було завжди моєю, особисто моєю прикметою?

Дванадцять років я прожив у безнастанній напрузі м’язів і постійному зосередженні волі.

Весь час треба було з кимсь битися, звідкись тікати, міняти все, від зачіски до імени, і, головне, мовчати, шоб ніхто не догадався, що в тебе є — минуле.

Тепер все це змінилося. Настав час відпруження. З усіх небезпек, що оточували мене стільки років; тут не було жодної.

Залишені для підпільної праці активісти сиділи і мовчали, не насмілюючиеь ані словом згадати щасливі часи колгоспного раю.

 Розірвана переходом фронту сітка сексотів, провс*-каторів і лжеінформаторів ще не була налагоджена.

Двох совєтських парашутистів, що забрели в село Великі Хащі, дядьки покололи вилами.

Німці були далеко. В сусіднє невеличке село Ко-шлаї, розташоване оподаль від шляхів та залізниці і заховане за болотняним переліскам, вони взагалі не навідувались, так що баби, які не виходять за межі своїх полів і тільки раз-два на рік ідуть на храм до нас або до села Вохрого, ці баби досі ще не бачили, як виглядає німець.

Армії перейшли наш район без жодних зударів: відступили, розбігаючися, хто куди, голодні, неголені, заляпані брудом і завошивлені. Прийшли ситі, випрасувані, чисто виголені і бездоганно коректні.

Коли я розповідав про. грабунки й насильства, мені не вірили.

Правда, як нагад про те, що світ не обмежується нашим селом, у нас жив штюцпунктляйтер — «святий комендант», який не пив і не курив, не бився і не лаявся і навіть не мав при собі перекладачки. На все він реаґував незмінним «Ґут, ґут!», їв картоплю з олією, а коли я приніс йому щойно пійману двокілограмову щуку, він ніяковів і не хотів її брати.

Замість жактівських, перемонтованих двадцять літ, просмерділих будинків з темними коридорами, довкола були селянські хати, чисті і світлі.

Замість строкатої мішанини урок і міліціонерів, робітників і совслужбовців, перефарбованих «бувших» людей і партійців, школярів і студентів, були статечні селяни, одноманітні, подібні один до одного — так мені здавалося — способом життя і колом зацікавлень.

Замість друзів, замість книжох — не було нікого і нічого.

Був спокій.

Як селянин, потрапивши до великого міста, розгублено стоїть і не знає, куди йому треба йти і що він має робити, так я розгубився і загубив себе, опинившися серед цього великого спокою.

В роки блукань я іноді згадував насамоті то наш дім на закруті ріки, над кручею, то зарослу річку, де я плавав у жабуринні, то сільську вулицю напровесні, коли «із стріх вода капле», але ніколи — бо так мене вчили — яне вимовив ні вголос, ні пошепки, ні навіть подумки ані назви свого села, ані свого справжнього імени.

Правда, двічі я зустрічав земляків, які мене знали ...

Та ще раз при одному знайомстві у мене з уст зірвалося моє справжнє ім’я. Але це було вже пізніше, за німців.

І ось тепер я живу в своїм селі і називаюся своїм іменем.

І в цьому імені, власне, і полягала причина тієї запобігливої шанобливости, яка мене — до нудного — скрізь оточувала.

Весь секрет полягав у тому, шо я — внук свого діда і син свого батька. І що я тепер власник найкращої на кільканадцять сіл садиби з домом; над кручею.

Садиба була колись панська. її купив за безцінь мій дід у збіднілих поміщиків. Довкола дому — так розповідали — був колись парк з алеями, альтанками і гротами.

Колись, іще малим, я знайшов у березі шматок гіпсового амура.

Дід вирубав парк, викорчував пні і зробив величезний город.

Але під кручею і по кручах, що півколом оточували будинок — скрізь, де не можна було орати, дерева лишились.

І лишилось щось невловне, що нагадувало не то гоголівських старосвітських поміщиків, не то турґенів-ські дворянські гнізда. Тому садибу від колгоспу відрізали і зробили в ній дім відпочинку. І щоліта, коли починався сезон на качок, з’їжджалися сюди з рушницями, шоферами, псами і дамами серця совєтські вельможі з Чернігова і навіть з самого Києва.

І ось усе це — я маю на увазі не псів і не дам партійних мисливців, ви мене розумієте, — все це була тепер моя власність.

За ці кілька місяців я не мав ні нагоди, ні потреби чимсь себе виявити. Ніхто не знав, дурний я чи розумний, добра чи зла в мене вдача, чи маю я якесь знання або таланти. Та нікого це особливо і не цікавило.

Знали тільки те, що я, ще хлопцем, був засуджений разом з батьком на розстріл — і якось викрутився. Що мати була вивезена на Сибір — і теж вернулася.

А найбільше важило все таки те, що я син Сергія Ремеза.

І от тоді кільком десяткам матерів — це було епідемічне захворювання — прийшла до голови думка: видати за мене своїх дочок.

Я, може, був би тоді й одружився, але дівчина, що мені найбільше подобалася, завербувалась і виїхала добровільно в Німеччину.

Щождо інших, то... їх матері були надто вже настирливі.

Розкуркулені та одноосібники бачили в мені представника своєї кляси і справді могли відчувати до мене симпатію. Активісти не відставали від них у вияві своєї приязні, бо можливість породичатися зо мною повернула б їх до лав сільської аристократії. А їм так кортіло командувати!

А найгірше: з причин конкуренції кожна очорню-вала своїх справжніх і здогадних суперниць так, що до них — якщо все розказане мало в собі хоч половину правди — страшно було й наблизитись.

А в селі нема таємниць.

І хоч мені не легко вдавалося розрізняти наших дівчат, бож було їх сім Марусь, п’ять Галь, три Параски, дві Катерини, а решта все на «о», Одарка, Оришка, Олена, Оксеня, Ониська та Ольга — все ж таки за деякий час я знав про них усе, що тільки можна знати.

Наприклад, в Олени через те довга спідниця, що в неї на ногах і вище незагойний довголітній лишай, а одна з Марусь тому завжди пов’язана хусткою, що вона, мовляв Котляревський, «як в намисті, вся в жовнах».

Коли я зустрівся на містку і погомонів чверть години з гарненькою Галею (тільки не з наших, а з ко-шлаївською), то над вечір до нас, ніби ненароком, зайшла сусідка, тітка Уляна, і розповіла, що Степан Степанович, Галин батько, зовсім їй не батько. Далі йшла гідна Мопассанового пера історія, яку я колись, може, спробую переповісти.

Василь Думка, старий парубок, мій теперішній приятель, радив мені свою сестру в перших, Оришку. Але Оришка скінчила, за її словами, «два класи, а третій калідор», та й те, що знала, забула за колгоспною працею. Що спільного міг я знайти з такою дівчиною, про що говорити, якою поділитися думкою?

Староста Карпо переконував мене, що найкраща з дівчат — Катерина, його племінниця. Справді, це була розумна, гарна, привітна дівчина. Тільки й того, що коли їх розкуркулили, вона прожила два чи три роки в Чернігові, в дитячому будинку, і там хлопці робили з нею все, що хотіли. Я не вбачав у цьому її провини, бо що вона, десятилітня, тоді розуміла і як могла цьому противитись, — алеж вона, казали, і далі йшла тією самою стежкою: коли в селі стояли червоноармійці... Якось не хотілося цьому вірити, але в селі нема таємниць, і це мала бути правда.

«Підмочений крам», — казала про Катерину тітка Уляна.



 
Наст. >

4.jpg

Опитування

Що привело вас на наш сайт?
 

Хто на сайті?

сторінку переглядають: 3 гостей
Copyright © Литературный портал