Філологічний простір
Ця адреса ел. пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Яваскрипт.

Посадка живой изгороди  своими руками

Новости. 

russworldnews.com 

Авторизація






Забули пароль?
Ще не зареєстровані? Реєстрація
Україна туристична. Фестивалі

Новини Києва Туристичні новини Києва. Київ туристичний 

"Я не був шпигуном. я був чесним агентом радянської розвідки" | Надрукувати |
Зміст
"Я не був шпигуном. я був чесним агентом радянської розвідки"
Сторінка 2

Сергій Ефрон:

"Я не був шпигуном. я був чесним агентом радянської розвідки"

 І ФАУСТ, І МЕФІСТОФЕЛЬ В ОДНОМУ СЕРЦІ

    Україна посідає чільне місце в долі родини С.Ефрона й М.Цвєтаєвої. Насамперед вони познайомилися й закохалися саме в Криму. Тут же й повінчалися... Дружили з киянином за народженням поетом й художником Максиміліаном Волошиним-Кірієнком. Зголосившись служити у білій гвардії,  С.Ефрон зі своїм полком чимало місяців провів у Таврії та Придніпров”ї...

 "БЕЛАЯ ГВАРДИЯ, ПУТЬ ТВОЙ ВЬІСОК..."

    Розповідаючи про Сергія Ефрона - білог­вардійського офіцера, капітана знаного з історії громадянської війни в Росії Марковського полку, пізніше - радянського розвідника у Парижі, неминуче говоритимемо і про поете­су Марину Цвєтаеву. Перегорнувши минулі та сучасні дослідження їхнього життя, знову ж таки неминуче прийдемо до контрастного порівняння - Фауст і Мефістофель. Цвєтаєвій випадає біла маска Фауста, а Ефрону, відповідно, чорна - Мефістофеля.

 На кортике своем: Марина –

Ты начертал, встав за Отчизну.

Была я первой и единой

В твоей великолепной жизни.

Я помню ночь и лик пресветлый

В аду солдатского вагона.

Я волосыі гоню по ветру,

А в ларчике храню погоны.

    Його військова біографія досить коротка. На фронт Першої світової війни прапорщик Сергій Ефрон не потрапив - був у запасному полку, який захищав Кремль від повсталих робітників та солдатів. Отже, листопадові події 1917 року зустрів зі зброєю в руках. С.Ефрон - внук генерала, тож природно, що подальший його шлях проліг на Дон, де гене­рали М.Алєксєєв та Л.Корнілов очолили ан­тибільшовицький збройний рух опору новій владі.

   Коли ранком 10 жовтня 1939 року С.Ефрон (за документами НКДБ СРСР - Аидрэев), який на той час вже повернувся з еміграції на батьківщину, давав відповіді па запитання слідчого Луб'янки, він скромно визначив свою роль у білому русі: прапорщик, участі у повстаннях та бандах не брав, до анти-радянської боротьби російської еміграції ставився негативно...

   На­справді ж Сергій був переконаним монархістом, відданим білогвардійській ідеї відродження "великої і неділимої Російської імперії". Яскраві докази цього, мов у дзеркалі, знаходимо в поезіях циклу "Лебеди-ный стан" Марини Цвєтаєвої:

 Кто уцелел - умрет, кто мертв - воспрянет.

И вот потомки, вспомнив старину:

-         Где были вы? – Вопрос как громом грянет,

Ответ как громом грянет: - На Дону!

Что делали? - Да принимали муки,

Потом устали и легли на сон.

 И в словаре задумчивые внуки

 За словом: долг напишут слово: Дон.

    Життєва основа циклу "Лебединий стан" - емоційне сприйняття офіце­ром Ефроном добровольчого руху: романтизація, патріотизм, високе по­чуття любові до батьківщини і жер­товна готовність віддати за неї своє життя.    

   Першим кроком Ефрона на шляху боротьби за відродження са­модержавної Росії була участь у відо­мому Кубанському поході білої армії 1918 року. Він вступив до елітного Георгієвського полку Добровольчої армії. Потім воював у добре відомому з історії громадянської війни Марковському полку. Марковці носили форму чорного кольору, чорні погони з білою окантовкою. Ці контрастні кольори символізували для них жало­бу за царською Росією та віру у її відродження.

   У 1919 р. підпоручик Сергій Ефрон - учасник походу Денікіна на Москву.

"У Москві будемо на Різдво," - радісно повідомляв він дружині. Та Різдво довелося зустрічати на Кубані, звідки відступаючі денікінці евакую­валися до Криму.

   Новий головнокомандуючий білої армії підвищує Ефрона у званні - тепер він поручник. Марина Цвєтаєва мала всі підстави пишатися своїм чо­ловіком:

 А папа где? - Спи, спи, за нами Сон,

 Сон на степном коне сейчас приедет.

Куда возьмет? - На лебединый Дон.

Там у меня - ты знаешь? - белый Лебедь...

    Врешті-решт капітан Сергій Ефрон емігрує до Туреччини, а звідти - до Праги, де навчається в університеті. Сюди через Берлін до нього приїздить Цвєтаєва.

 


 
< Попер.


Опитування

Що привело вас на наш сайт?
 

Хто на сайті?

сторінку переглядають: 2 гостей
Copyright © Литературный портал