Філологічний простір
Ця адреса ел. пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Яваскрипт.

Посадка живой изгороди  своими руками

Новости. 

russworldnews.com 

Авторизація






Забули пароль?
Ще не зареєстровані? Реєстрація
Україна туристична. Фестивалі

Новини Києва Туристичні новини Києва. Київ туристичний 

Головна
| Надрукувати |

Звернення

 Повідомляємо всім користувачам нашого ресурсу, що за вимогою директора Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.. М. Т. Рильського Скрипник Г.А. частину матеріалів (10 наукових збірників) з розділу етнологія було вилучено. Звертаємося до всіх, хто вважає, що розмістивши чийсь матеріал ми порушили його права, просимо повідомити про це – його буде вилучено. Також звертаємося до тих, хто хоче надати  якісь матеріали: статті, фото, книжки, рецензії чи просто свої думки чи побажання надсилайте їх на адресу Ця адреса ел. пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Яваскрипт. . Нагадуємо, що «Літ ярмарок» створений для поширення української літератури та етнології. Всі матеріали розміщені на цьому сайті є безкоштовними.

 
| Надрукувати |

Запрошуємо до дискусії

Дана публікація пропонувалась кільком періодичним виданням, але не знайшла підтримки. Тому виносимо її в Інтернетний простір як динамічніший і демократичніший. Автор сподівається насамперед на відгуки опонентів та однодумців, а найбільше – на розвиток думок щодо майбутнього нашої найпрестижнішої літературної відзнаки.

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

 Політична переатестація

БіляАктивное изображение самісінького каміна на кріслі-качалці, окутаний таємничим туманом цигаркового диму, задумавшись сидів Федорович. Він тримав у руках догори ногами газету, намагаючись виробляти позу та погляд інтелектуального месії, а оскільки роль для нього була нова, то й зусиль доводилося докладати немалих.

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

Федір ЗАСТАВНИЙ

Український голодомор 1932-1933 роківта його географія: через призму сучасної демографічної статистики

(До 70-річчя вшанування пам'яті жертв голодомору)

У цьому році в Україні відзначається 70-річчя вшанування пам'яті жертв голодомору — найтяжчогозлочину проти людства, спланованого і реалізованого керівництвом колишнього Радянського Союзу протиукраїнських селян, проти України. Голодомор 1932-1933 рр. — одна з найтрагічніших сторінок нашої історії, прояку десятиліттями замовчували. Про нього і тепер мало знають в Україні.

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
 
| Надрукувати |

Спогади Антоненка-Давидовича про СВУ 

ТАЇНА АРХІВУ

Про процес СВУ на "музику ГПУ" написано багато. Свого часу вважалося, що організація дійсно існувала, тоді, що вона — вигадка ГПУ, мовляв, не могли такі поважні вчені готувати змову проти радвлади, мовляв, винен у всьому Сталін, а овечки-українці мирилися з усім і носили дулю в кишені — хто осмілювався. Потім знову пролунали голоси: як же так — найвидатніші представники нації і не могли зорганізувати спротив ненависній системі та новому російському пануванню в Україні? Однак то були переважно голоси й думки людей, які знали про СВУ з радянських газет, підручників тощо. Тих, хто притягався у справі СВУ, познищували, ті ж, що хоч щось знали — або пішли за ними, або ж нищечком скніли, намагаючись не висовуватися, щоб не опинитися там, де й засуджені.

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
Ще раз до питання про Велесову книгу 

Велесова книга» вже багато років не дає спокою історикам і літераторам. Дотепер не зрозуміло, є вона сенсацією чи вкрай вдалою містифікацією. Ця загадкова історія почалася в серпні 1919 р., коли в покинутому маєтку Великий Бурлук на Харківщині полковник армії барона Врангеля Алі (Федір) Ізенбек знайшов цікаві дерев'яні дощечки, нанизані на ремінь. Колишні власники цього маєтку Донець-Захаржев-ські славилися своїм інтересом до історії і значною бібліотекою, тому не виключено, що цінність цих табличок була для них важливою.

http://www.mamynesonechko.in.ua 

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
Борис Пастернак, або Терновий вінок за невсипущі труди Нобелівського лауреата

Признатися, занадто рідко Великим випадає таланлива доля в особистому житті. Поет Борис Пастернак – не виняток. Можливо, саме тому його серце було своєрідним чутливим камертоном й так щедро відгукувалося на духовно близьких йому людей. Переконливим доказом цього твердження є знайдені останніми роками нотатки Б. Пастернака про творчість Тараса Шевченка (як відомо, Поет перекладав не лише твори одного з родоначальників української літератури, а й класиків Івана Франка, Максима Рильського та Павла Тичини). Ці переклади свідчать не лише про досконале знання Поетом української мови (його батьки – корінні одесити, впродовж свого життя Б. Пастернак не раз відвідував Україну), а й її історії та культури. До речі, в архівах досі зберігаються ще не друковані інші переклади з Т. Шевченка. Про те, що в родині Пастернаків жила повага до своєї батьківщини – України, свідчить і той факт, що батько Поета – видатний живописець Леонід Пастернак (народився в Одесі 1862 року, помер в Англії 1945-го, зокрема, створив два малюнки «Т.Г. Шевченко і Айра Олдрідж», 1915).
Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
Людина здатна змінюватися, а світ… Світ треба пізнавати

Академіку Дмитру Затонському нинішнього року – 85

Коли йому було лише 16, сталіністи заарештували й знищили батька – відомого радянського державного діяча. Тому вищу освіту в Київському університеті одержав лише у 28 років. До того воював (від осені 19429го по лютий 19459го). Демобілізувався у званні старшого лейтенанта. Брав участь у боях на Курській дузі, двічі поранений. З 1962 року – в Інституті літератури НАНУ. Академік Д. Затонський – дійсний член Європейської академії наук і мистецтв, член Європейського товариства культури, автор книжок «Вік ХХ», «Герой і автор», «Франц Кафка і проблеми модернізму», «Мистецтво роману і ХХ століття», «Європейські реалісти ХІХ століття. Лінії та образи», «Австрійська література у ХХ столітті», «Модернізм та постмодернізм» та інших. Цікаво, що Д. Затонський не удостоєний звання лауреата Шевченківської премії України – омріяної відзнаки більшості наших національно9 патріотичних діячів від Павла Мовчана до Василя Герасим’юка та Миколи Воробйова

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
Інкогніто через усе життя

«Розвідка – це перша найдавніша професія. Доісторичні племена полювали за таємницями розпалення вогню, виробництва кам’яної зброї, вироблення шкір, вишукували сильні і слабкі сторони своїх сусідів. Розвідка існує стільки ж часу, скільки існують рід людський і війни; військова хитрістьрозрахована на обман супротивника, але, щоб обхитрити і перемогти ворога,треба його знати».
Ігор ДАМАСКІН «100 великих розвідників»

Трійця у погоні за привидом

Серед значень слова «таємний» розглянемо два перші: той, «хто навмисне приховується від інших» і «який не підлягає розголошенню, тримається в секреті».

Яке із двох значень цього слова доцільніше використати для характеристики Віктора Платоновича Петрова?
Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
Ну що б, здавалося, слова...

До 40-річчя виходу праці вана Дзюби «Інтернаціоналізм и русифікація?»

1968 року в Мюнхені (бо в Україні діяла жорстка комуністична цензура) побачило світ дослідження, котре стало апофеозом постсталінського українського інтелектуального руху Опору, що увійшло до історії як «ШЕСТИДЕСЯТНИЦТВО» (І. Дзюба, Л. Костенко, І. Світличний, М. Вінграновський, І. Драч...). У тому ж році в англійському перекладі його видрукувано в Лондоні (повторено 1970-го). Наступного – в Римі (в італійському прочитанні). 1972-го «Інтернаціоналізм чи русифікація?» перекладено й видано в Пекіні (Китай) та у французькому перекладі в Парижі (перевидано в 1980-му). Наступного року російською видано в Амстердамі...
Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
«Украйна глухо волновалась…»

170 років тому – 10 лютого 1837 року –на Чорній річці (Петербург) був убитий надуелі російський Поет Олександр Пушкін

Говорити про О. Пушкіна – все одно, щоспробувати виміряти кількість води у світовомуокеані, адже справжній талант – синонім вічності, недосяжності й невичерпності. Але говорити треба, бо, торкаючисьзаповітного, кожен із нас переживає катарсис (очищення), насамперед моральний, духовний... Тим паче що істинний талант не обмежений ні простором, ні часом. Очевидно, з цих міркувань на різномовних сайтах, присвячених видатним людям, пов’язаним з Україною, присутнє й ім’я Олександра Пушкіна. Хтось скептично хмикне, прочитавши це, хтось, можливо, навіть обуриться... Мабуть, упорядники тих сайтів мають на увазі, що Поет не таку вже й малу частину свого короткого життя провів в Україні, що плідно відобразилось у його творчості. Крім цього, дружина Поета Наталя Гончарова належить до родоводу, який є гілкою в генеалогічному дереві українського гетьмана Петра Дорошенка.
Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
«Розумному досить», – казав у таких випадках незабутній Євграф Сідалковський

Емоційні нотатки про серйозного письменника Олега Чорногуза

Живемо, на жаль, у добу, коли є всі підстави повторити вслід за Миколою Гоголем: “Сумно на цьому світі, панове”.
Хіба не так?
Як кажуть, гляньмо правді у вічі.
З одного боку, всюди з трибун звучать високі слова про цивілізаційний вибір майбутнього держави, її демократичний розвиток, якому немає альтернативи, одвічну турботу влади та еліти про добробут рідного народу, а з другого – як придивишся до тих, хто все це каже, одразу сумніваєшся “Якби ж то й справді так було, як хочеться”.

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
Микола Гоголь: «Сумно на цьому світі, панове»

До 200-річчя письменника, філософа і… полтавця

До ювілею видатного прозаїка й драматурга ще цілих три роки, але що таке тисяча днів, коли йдеться про феномен світового масштабу, письменника, котрий пророче бачив на тисячоліття вперед?
Скороминуча мить.
До того ж можна впевнено твердити, що, не зважаючи на мільйонні різномовні тиражі книг про Нього, Він залишається досі не охоплений людською думкою, а тим паче створений ним справді фантастичний світ - безмежний Космос зі своїми планетами, супутниками, врешті галактиками...
Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |
Юліан Шпол: вийти з тіні

Юліан Шпол (псевдонім Михайла Ялового) у мистецькому житті 20-х років – постать помітна і впливова: він перший президент ВАПЛІТЕ, головний редактор Державного видавництва України, найближчий друг і однодумець центральної фігури літературного процесу М. Хвильового (нещодавно у видавництві “Смолоскип” вийшли “Вибрані твори”
Ю. Шпола).
Визначний письменник у часи переоцінки та повернення мистецької спадщини “розстріляного відродження” – постать епізодична, згадувана переважно у зв‘язку зі своєю посадою і передсмертною запискою
М. Хвильового, який розпізнав в арешті Юліана Шпола початок радянського терору, а усвідомлення такої суті політики партії стало для нього несумісне з життям. Не випадково “Вступна новела” Миколи Хвильового, що відкриває його твори, завершується словами: “Драстуй, Юліане Шпол! Драстуй, запашне життя! Я – вірю!”.
Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

«...Пульсують галактики... пульсує крихітне серце солов’я...»

 
До десятиріччя (1997 – 2007) Міжнародної україно- німецької літературної премії імені Олеся Гончара – Deutsch- Ukrainicsher Literatur–Foerderpreis Oles Hontshar

 Доля: «якщо тільки залишуся живим...»

Чотири роки минулої світової війни змінили не лише Європу – цілий світ.

А що вже говорити про її учасників – нащадків прототипів літературних героїв романів письменників «утраченого покоління» Р. Олдінгтона, Є. Хемінгуея, Е.М. Ремарка, В. Фолкнера, Дж. Дос Пассоса, Ф. Фіцджеральда, О. Крістенсена? Вони повернулися з фронтових окопів зовсім іншими людьми, адже збагатилися не творчим життєвим досвідом, а трагічним – руйнівним. Вони прийшли в мирне життя переважно розчарованими, із втраченими ідеалами, відчужені від суспільства.

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

“У Москві будемо НА Різдво”

    З прочитаного про  початок ХХ століття: російська лютнева революція, петроградський  більшовицький жовтневий заколот, українська національна революція, громадянська війна, складається враження, що цими подіями були охоплені мільйони людей, величезні території. Разом з тим, згідно з архівними даними так згероїзована й белетризована Біла гвардія навіть у найкращі свої періоди ледь досягала 150 тисяч багнетів (зауважимо, що війська А.Денікіна контролювали територію з населенням у 42 мільйони чоловік. Загальновідомо, що білогвардійські полки формувалися часто насамперед з офіцерів, яких в Російській імперії налічувалось у період війни понад 400 тисяч). За Київ часто воювали по 5-10 тисяч бійців з обох боків...

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

Що значить бути патріотом?


Неювілейні біографічні сюжети до 150-річчя Івана Франка та 75-річчя Івана Дзюби

Iван Франко
«...Я РУСИН І ПОХОДЖУ... ВІД ЗУКРАЇНІЗОВАНИХ НІМЕЦЬКИХ КОЛОНІСТІВ...»
«Was ist denn an dem ganzen Wicht Originell zu nennen? (Що можна назвати оригінального у маленької, звичайної людини? (нім).

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

Премія Нобеля — виноград, якого так хотілося лисиці

Секрети «українського списку» лауреатів найпрестижнішої нагороди у світі

 
Власне, говорити про претензії на найпрестижнішу (і головне — найавторитетнішу!) світову відзнаку значною мірою означає вести мову про наше прагнення якомога інтенсивніше інтегруватися до світового культурного простору. І насамперед — не лише декларувати це природне бажання, а по-справжньому діяти, щоб його реалізувати. Тим більше що в розвитку подій, пов’язаних iз виникненням та утвердженням української нобелістики, відображаються актуальні проблеми нинішнього стану вітчизняної еліти, її стосунків з суспільством, державною владою, міжнародною спільнотою.

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

“А решта все – література” Диптих про двох добре відомих поза Україною й просто відомих у ній Поетів

 І. ОТЖЕ, ВАСИЛЬ ГОЛОБОРОДЬКО ТА ЮРІЙ АНДРУХОВИЧ

   Що б не твердили здебільшого ялові представники (а також їхні знервовані опоненти) різних псевдомистецьких “-ізмів”, проте аксіомою був і залишається висновок: письменник -  насамперед той, хто має читацьку аудиторію, а не гурток зарозумілих снобів, улюблене заняття яких -  перманентне знетронювання чергового “неугодного соцреаліста”, здебільшого здійснюване під диригуванням заїжджого “професора” (того ж таки діаспорного Г.Грабовича – ватажка навколо”Критика”нської гопкомпанії, що звила своє гніздо на київському Подолі).

Прочитати повністю...
 
| Надрукувати |

Метр бразильської прози з... вінницького чечельника

     Перш ніж коротко розповісти про життєпис та творчість одного з класиків південноамериканської літератури Клариси Ліспектор, зверну увагу читачів на, як на мою думку, типову для нашого часу іронічність, а то й нигілізм, з якими сприймається часто інформація про видатні успіхи вихідців з України (незалежно від їхньої національності). Очевидно, це справді характерно для ситуації, у котрій ми опинилися (насамперед через економічну нестабільність, рудиментальні прояви суспільного песимізму тощо).

Прочитати повністю...
 

8 056.jpg

Опитування

Що привело вас на наш сайт?
 

Хто на сайті?

сторінку переглядають: 3 гостей
Copyright © Литературный портал